Het is een turbulente tijd binnen de Gemeente Den Haag en voor ons als stad. Na het vertrek van de wethouders Richard de Mos, Rachid Guernaoui en nu ook burgemeester Pauline Krikke rijst de vraag al snel: Welke Haagse wethouder moet je nu voor wat hebben?
Hierbij het overzicht.
Wethouder Boudewijn Revis is nu waarnemend burgemeester en heeft nu naast Stadsontwikkeling en Wonen ook Financiën in zijn portefeuille en neemt na het aftreden van Pauline Krikke als burgemeester tijdelijk haar taken over.
Wethouder Kavita Parbhudayal is verantwoordelijk voor Zorg, Jeugd, Volksgezondheid en heeft nu ook Sport, dat voorheen in de portefeuille van De Mos zat, toebedeeld gekregen.
Wethouder Saskia Bruines is verantwoordelijk voor Onderwijs, Economie en Internationaal.
Wethouder Robert van Asten is verantwoordelijk voor Mobiliteit, Cultuur en Strategie. En Buitenruimte erbij gekregen
Wethouder Bert van Alphen is verantwoordelijk voor Armoedebestrijding en Maatschappelijke opvang, een heeft daar nu Integratie en stadsdelen bijgekregen.
Wethouder Liesbeth van Tongeren blijft wethouder van Duurzaamheid en Energietransitie.
Zie voor meer achtergrond info de website van het AD/Haagsche Courant en/of Omroep West
Over het college van burgemeester en wethouders in Den Haag
Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de gemeente. De burgemeester is de voorzitter van het college én van de gemeenteraad.
De wethouders vormen samen met de burgemeester het college van burgemeester en wethouders. Het college is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de stad op basis van een gezamenlijk beleidsprogramma voor 4 jaar. De gemeenteraad stelt de hoofdlijnen van het beleid vast, neemt grote beslissingen en controleert het college van burgemeester en wethouders, afgekort: college van b en w. Deze vorm van besturen heet dualisme.
De wethouders
Den Haag heeft 8 6 wethouders. Elke wethouder is verantwoordelijk voor een aantal beleidsterreinen. Daarnaast zijn alle wethouders verantwoordelijk voor 1 stadsdeel. In dat stadsdeel is een wethouder verantwoordelijk voor het stadsdeelplan dat elk jaar wordt opgesteld. De wethouder moet in de gaten houden of afgesproken plannen en maatregelen in een stadsdeel ook echt worden uitgevoerd. Als er problemen zijn in een stadsdeel, moet de wethouder die problemen aanpakken. De burgemeester heeft ook een eigen portefeuille: openbare orde en veiligheid. Dat staat in de wet.
De coalitiepartijen
Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks leveren de wethouders. Wethouders kunnen ook worden benoemd als zij geen raadslid zijn.
Burgemeester en wethouders
Op 6 oktober 2019 is Pauline Krikke als burgemeester afgetreden.
De wethouders van Den Haag zijn vanaf 7 oktober 2019:
- Bert van Alphen
- Robert van Asten
- Saskia Bruines
- Kavita Parbhudayal
- Boudewijn Revis
- Liesbeth van Tongeren
Contact
College van b en w
Stadhuis
Spui 70
2511 BT Den Haag
E-mail: college@denhaag.nl(externe l
The post Wethouders in Den Haag. Een overzicht appeared first on Neo de Bono.com.
source https://neodebono.com/wethouders-den-haag-overzicht/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten