zondag 15 december 2019

Keet begint opnieuw. Een alternatief kerstverhaal

 

Ik heb de grote eer om in deze alternatieve kerstvertelling mee te mogen spelen.

Keet begint opnieuw in Theater Dakota

Nu eens geen traditioneel kerstverhaal in dit cultuuranker, maar verhalen van buurtbewoners over hun nieuwe start. Dit doen ze samen met Keet, die haar leven (ook) drastisch omgooide

December is de feestmaand die je viert met familie en vrienden. Maar wat als die er niet (meer) zijn? Het overkwam de 68-jarige alleenstaande Keet. Ongewild raakt de hoofdpersoon in de familievoorstelling Keet begint opnieuw in een isolement. Keet, gespeeld door Nel van Someren, verliest haar parttime baan en daarmee haar sociale contacten. Wanneer haar beide ouders overlijden, wordt haar wereld kleiner en kleiner. Gelukkig belandt ze bij toeval op een verjaardagsfeestje. Ze geniet van het gezelschap en het contact met de anderen. Voor Keet hét moment om opnieuw te beginnen: mensen op te zoeken, mensen te leren kennen en opnieuw het leven aan te gaan.

Afgelopen jaar zat Keet bij verschillende mensen in stadsdeel Escamp aan tafel en sprak met hen. Over eten, maar ook over opnieuw beginnen. Ze liep mee met vrouwen van de Somalische wandelvereniging en Keet ging op bezoek bij buurtkerk Geloven in Moerwijk. In de Marcustuin hadden ze het over lievelingseten en de manier waarop ze vroeger aten en hoe nu. Keet begint opnieuw is het resultaat van de vele gesprekken die ze voerde. Een theatervoorstelling over eten, verhalen en elkaar ontmoeten.

Bulgur
Keet was voorheen van de aardappels, groente en vlees. Maar via de gesprekken in het multiculturele Escamp, maakte ze kennis met nieuwe gerechten zoals Irakese bulgur. Ze vindt het heerlijk! Ook tien buurtbewoners vertellen hoe zij opnieuw begonnen en wat eten voor hen betekent. Een van de vertellers is de veertienjarige buurtbewoner Ayoub Essadiki. Hij herinnert zich nog goed het moment dat hij naar de middelbare school ging. ,,Ik neem de theaterbezoeker mee naar die allerlaatste dag – een zondag -, voordat ik bij gymnasium Haganum ben begonnen. Dat was na de basisschool ook een nieuw begin.”

Essadiki schreef zelf zijn verhaal van zo’n tien minuten en staat voor het eerst echt op de planken, tussen acteurs, muzikanten en andere vertellers. ,,Ik had weleens bij Theater Dakota een workshop gedaan, maar dit is echt vét. Van Keet heb ik geleerd dat je moet opletten dat je niet met je rug naar het publiek staat. Dan verlies je het contact met de mensen om je heen.”

Bouwkeet
Tijdens ‘Keet begint opnieuw’ start het publiek in het theater aan de keukentafel bij Keet. Vervolgens gaat de voorstelling verder op verschillende plekken in en rond Theater Dakota. Onder andere in een bouwkeet. Hierdoor ontstaat ruimte om elkaar te ontmoeten en met elkaar te eten. Er worden allerlei gerechten uit de wereldkeuken geserveerd. Ayoub Essadiki vertelt dat hij dol is op een boterham met pindakaas. In de toneelkeuken van Keet helpt hij met kokkerellen en gaat hij luisteren naar muziek en de andere verhalen. Keet hoopt stiekem dat de voorstelling theaterbezoekers inspireert ook een nieuwe start te maken, dat ze op avontuur gaan en elkaar wat vaker opzoeken.

Bron: AD.nl

NB

Neo de Bono is 1 van de buurtbewoners die in ‘Keet begint opnieuw’ meespeelt. Op donderdagavond 12 december en zondagavond 15 december vertelt hij over zijn nieuwe start.

Met de kortingscode: LAST MINUTE en krijg €2 korting op de je kaartje.
Deze kun je alleen reserveren via kassa@theaterdakota.nl / 070 326 55 09.

KAARTVERKOOP ANDERS:
65+: €20
Ooievaarspas: €12,50
65+ met Ooievaarspas: €10

LET OP: Kaarten met een Ooievaarspas korting kunnen niet online worden aangeschaft, maar kunt u wel reserveren via www.kassa@theaterdakota.nl of 070 326 55 09.

https://neos.blog/

The post Keet begint opnieuw. Een alternatief kerstverhaal appeared first on Neo de Bono.com.



source https://neodebono.com/keet-begint-opnieuw-een-alternatief-kerstverhaal/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten