Het is Pinksteren. En dat is heel opwekkend nieuws. Waarom dit ook een bijzonder feest is en wat we dan vieren kun je hier lezen
Tijdens Opwekking 2020, het grootste christelijke festival van Nederland en ivm Corona dit keer geheel online, deelde Bettelies Westerbeek de pastor van Geloven in Moerwijk (de geloofsgemeenschap in het Haagse Moerwijk waar ik ook onderdeel van uitmaak) dmv een TEDtalk ieder een inspirerend verhaal over Jezus volgen in de praktijk. De tekst van de TEDtalk ‘Het voordeel van een lege kerk’ van Bettelies vind je hieronder. Met aansluitend een oproep.
Bettelies Westerbeek – Het voordeel van een lege kerk
Het is zondagochtend en de kerk is leeg. Op de deur die normaal wagenwijd open staat hangt al een aantal weken een briefje dat tot nader order alle diensten en activiteiten zijn afgelast. Het voelt raar die lege kerk,
De koster maakt van de gelegenheid gebruik om de vloer opnieuw in de was te zetten, alle stoelen staan opgestapeld in de hoek en de kerkzaal lijkt op een grote lege dansvloer. Ik hou van dansen, en later die week kan ik de verleiding niet weerstaan en sluip ik ,met op mijn koptelefoon mijn lievelingsmuziek, de kerk in om die dansvloer uit te proberen. Het dansen doet me meteen goed, want mijn hoofd en lijf zitten vol corona zorgen, ik ben Buurtdominee in Moerwijk, en de corona-maatregelen treffen mijn gemeenschap hard.
Moerwijk is arm en niemand heeft hier reserves , normaal knopen we de eindjes aan elkaar door een heel onderling netwerk van zorg: als je koelkast leeg is kunnen je Kinderen mee- eten mee bij vriendjes, er zijn weggeef-groepen op facebook, er is altijd wel een buurtmaaltijd waar je kunt aanschuiven of werk wat zwart gedaan kan worden. Maar dat is allemaal weggevallen. Er wonen in onze buurt veel mensen met verslavingen en grote psychische problemen, nu de hulpverlening op afstand is gaat het met veel van hen snel bergafwaarts. We wonen dicht op elkaar in gehorige huizen, en na een paar weken lockdown is iedereen elkaar spuugzat. Onze telefoon staat roodgloeiend, en we werken hard om mensen te ondersteunen met pastorale zorg en praktische noodhulp.
Terwijl ik mijn benen onder mijn lijf vandaan dans verlaten deze zorgen even mijn lijf en brengt de lege kerkzaal ruimte in mijn hoofd. En niet alleen mijn hoofd knapt op van de lege kerkzaal, nu er op zondag geen gasten meer komen biedt de kerk als vanzelf ruimte aan wat onze buurt nu nodig heeft. Er staan geen fietsen van bezoekers in het fietsenhok, maar wel dozen vol groente en fruit voor de voedselbank die overuren draait. Geen kinderstemmen in de crèche maar wel een enorme stapel met aardappels om uit te delen aan wie ze nodig heeft. De keuken wordt niet gebruikt voor kopjes kerk- koffie maar als keuken voor de buurt. De hele kerk ruikt naar een bakkerswinkel omdat er elke week een grote hoeveelheid brood wordt langsgebracht En nu veel hulpverlening op afstand is en mensen niet weten waar ze terecht kunnen kloppen ze steeds vaker op de deur van de kerk, die gaat nergens heen.
Deze kerk is helemaal niet leeg, deze kerk heeft ruimte.
Onze huiskringen komen samen via zoom en ook daar gebeurt iets bijzonders. Wij zijn een pionierende kerk, een nieuwe gemeenschap en bestaan uit een een mix van nieuw gelovigen, oud-gelovigen, en mensen die in alles en niets geloven. En juist de laatste tijd sluiten er veel nieuwe mensen aan. Mensen die wel al betrokken waren maar dachten dat die kringen en samenkomsten vooral waren voor de ervaren gelovigen en de nette mensen. Het voelde soms teveel alsof ze de spelregels niet goed kenden. En nu in de zoom bijeenkomsten is iedereen nieuw, niemand weet hoe dit moet, of je doorgewinterd christen bent, al je leven lang in de kerk komt of voor het eerst behoefte hebt om met mensen te delen waar je in gelooft.
De agenda van onze kerk is leeg, maar in onze gemeenschap ontstaat een ongekende ruimte.
En natuurlijk voelen we het gemis van elkaar zien, samen zitten aan dezelfde tafel, eten van hetzelfde brood. En ik zie uit naar de dag dat we elkaar weer kunnen vasthouden, samen kunnen lachen en huilen. Maar het samen dragen van dit gevoel verdiept onze gesprekken, verdiept ons zoeken, er zijn andere verhalen die ons opeens aanspreken en voeden.
Verwar de ruimte die de lege kerk biedt niet met een leegte die zo snel mogelijk moet worden opgevuld. Door haast te maken met het openen van je deuren en het vullen van de kerkbanken kun je onbedoeld te veel ruimte innemen en zet je de mensen die zich nu betrokken voelen weer aan de zijlijn, de kerk is nu ook van hen.
Koester het nieuwe gebruik van je gebouw, ook als dat alleen maar bestaat uit jongeren die uit verveling opeens op je kerkplein zijn gaan hangen,
De kerk is nu ook van hen. Bespreek opgedane geloofsinzichten, neem de tijd ze te ontdekken en geef het een plaats. Ennnnn…
Blijf ook als corona ver achter ons ligt alsjeblieft af en toe de stoelen opstapelen om de lege kerkzaal om te toveren tot een dansvloer vol vrije ruimte
Bettelies Westerbeek
Pastor van Geloven in Moerwijk
Help ons helpen en GEEF
Geloven in Moerwijk is een jonge, pionierende huis + tuin + keuken = kerk in de armste wijk van Den Haag, zo niet van Nederland; Moerwijk. Bij een traditionele kerk is het gebruikelijk dat de leden ‘de tienden‘ betalen. Maar in een wijk als Moerwijk waar 85% van de huishoudens hun rekeningen niet op tijd kan betalen, kunnen wij dat niet van hen vragen. Daarom zijn wij volledig afhankelijk van collectes, fondsen, subsidies en donaties. Als beginnende kerk en netwerk kunnen wij niet eenvoudigweg niet zonder!
Doneren kan heel makkelijk, veilig en snel door uw gift via uw eigen bank over te maken naar NL 18 BUNQ 203 572 02 14 tnv Stichting Pionieren in Moerwijk.
Stichting Pionieren in Moerwijk heeft een ANBI status en daardoor zijn uw financiële giften fiscaal aftrekbaar. Zie hiervoor onze ANBI pagina
Over Opwekking
Opwekking is een stichting van kerken die het evangelie wil vertellen en christenen wil toerusten. De zogenoemde Opwekkingsliederen zijn bij veel Christenen bekend, net zoals de jaarlijkse Opwekkingconferentie tijdens het Pinksterweekend.
Ondanks het feit dat de Pinksterconferentie van Opwekking ivm Corona niet in de polder door mag gaan, Pinksteren samen vieren kan dat wel! Stichting Opwekking heeft samen met een groot aantal partners de handen ineengeslagen om de Pinksterconferentie Opwekking geheel online en digitaal te organiseren. Vandaar het thema ‘Samen kerk, samen sterk’.
Diverse organisaties, waaronder Opwekking, Missie Nederland, Evangelisch Werkverband, media zoals Groot Nieuws Radio, Family 7, de Evangelische Omroep, het Nederlands Dagblad en diverse kerkgenootschappen, waaronder de PKN en de VPE, delen een gezamenlijk verlangen. Zij willen graag juist in deze tijd door samen op te trekken, kerken en gelovigen bij elkaar te brengen om Pinksteren te vieren. En van daaruit, vervuld met de Heilige Geest, opnieuw onze plek in te nemen in de samenleving. De opzet van de conferentie is om via verschillende digitale kanalen en de NPO, programma’s aan te bieden die een zo breed mogelijke groep aanspreekt. Daarbij ligt de focus op de boodschap van Pinksteren en de eenheid van de kerk.
Digitale Sing-in
De diverse teams die ieder jaar tijdens de Pinksterconferentie verantwoordelijk zijn voor de programma’s voor kinderen, tieners, jongeren en de bijzondere mensen zijn druk bezig geweest met de voorbereidingen voor een digitaal programma. En er staat ook een unieke, digitale Sing-in gepland! Ook de mediaorganisaties en anders partners bereiden programma’s voor die tijdens het weekend te bekijken en te beluisteren zullen zijn via samenkerksamensterk.nl. Het wordt een afwisselend programma: naast diensten, seminars en tafelgesprekken is er ook ruim aandacht voor muziek.
Droom
Ruben Flach, directeur Stichting Opwekking: “Toen net bekend was dat de Pinksterconferentie niet doorging, zei ik in een interview met het ND dat ik droomde van een grote digitale Pinksterconferentie. Hoe bijzonder is het dan, dat die droom werkelijkheid wordt! Als Opwekking is het onze roeping en ons verlangen om de kerk te dienen, en de Pinksterconferentie is bij uitstek een plek waar christenen uit de breedte van de kerk elkaar ontmoeten, opgebouwd worden en dan naar hun eigen plek en kerk teruggaan om Christus daar zichtbaar te maken. Ik ben dankbaar dat we met zoveel organisaties samen deze digitale Pinksterconferentie kunnen organiseren. Ook dat toont voor mij aan dat we als kerk samen sterk zijn!”
The post TEDtalk van Bettelies Westerbeek tijdens Opwekking 2020 appeared first on Neo de Bono.com.
source https://neodebono.com/tedtalk-van-bettelies-westerbeek-tijdens-opwekking-2020/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten