Vandaag is het de Internationale Dag van de Transgenderrechten.
Transgenders hebben regelmatig te maken met discriminatie, belediging, bedreiging, geweld maar ook onbegrip. Met de Internationale Dag van de Transgenderrechten vragen zij hier aandacht voor.
Bij je geboorte word je meteen in het hokje van ‘jongen’ of ‘meisje’ gestopt, maar sommige mensen voelen zich daar helemaal niet fijn bij. Sommige girls voelen zich bijvoorbeeld meer een boy of ze identificeren zich helemaal niet met een bepaald geslacht.
De term transgender wordt vaak gebruikt als parapluterm voor iedereen die niet in een hokje te plaatsen is, zoals een transseksueel of een travestiet. Maar officieel zijn er wel verschillen.
Transgender
Iemand die transgender is, voelt zich geen man en geen vrouw, maar een mens. Een transgender heeft dan ook niet altijd behoefte aan een geslachtsveranderende operatie, al kiezen sommigen wel voor één richting en gebruiken ze hormonen om bijvoorbeeld borsten te krijgen of om zich juist mannelijker te voelen. Of ze laten zich opereren, maar kiezen niet honderd procent voor het andere geslacht. Mensen die transgender zijn hebben ook geen duidelijke seksuele voorkeur: ze kunnen zowel van mannen als van vrouwen houden.
Transseksueel
Transseksuelen zijn mensen die zich echt niet thuisvoelen in hun eigen lichaam. Ze voelen zich vrouw, terwijl ze gevangen zitten in een mannenlichaam en andersom. Vaak zijn transseksuelen zo ontevreden over het geslacht van hun lichaam, dat ze een medische behandeling willen en zich laten ‘ombouwen’ tot het andere geslacht.
Travestiet
Travestieten zijn mensen die het leuk vinden om de kleding van het andere geslacht te dragen. Sommige transgenders kunnen ook travestiet zijn, maar de meeste travestieten voelen zich goed in hun eigen lijf en willen vaak al helemaal geen geslachtsveranderende operatie.
Wist je dat…
– Ongeveer 1 op de 250 mensen transgender is?
– 18 procent van de bevolking liever niet omgaat met mensen die niet duidelijk man of vrouw zijn?
– 26 procent van de transgenders een zelfmoordpoging heeft gedaan
– 43 procent van de transgenders in een jaar geweld meemaakte?
Heb je als transgender behoefte om met iemand van de kerk te praten? Bel ons gerust! #jebentnietalleen!
Ons telefoonnummer is 070-221 211 3 of neem contact op met de speciaal hiervoor aangestelde dominee Wielie Elhorst
Loop je met zelfmoordgedachten rond? Heb jij hulp nodig? Bel dan naar 113 of 0800-0113 (gratis) of open een chat via de button rechts in het scherm van de website 113.nl
Transgender is volwaardig lid van de kerk: ‘De kerk is voor iedereen’
Sinds 2019 biedt de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) een liturgie voor mensen die transgender zijn. Het is een toevoeging aan het dienstboek dat de kerk al heeft voor speciale gelegenheden.
Leden van de kerk die in transitie zijn kunnen daarmee de zegen ontvangen en zijn volwaardig lid van de kerk.
In een liturgie staan voorbeelden van teksten, liederen en gebeden die gebruikt kunnen worden bij bijvoorbeeld een doop, een huwelijk of een begrafenis. Een voorganger kan daarvan gebruikmaken bij de dienst.
Landelijke handleiding
Het idee voor de uitbreiding van het dienstboek is ontstaan bij een vrouw uit Drenthe die vroeger als man door het leven ging. Ze kreeg in haar eigen protestantse gemeente de zegen, maar ze wilde graag dat er een landelijke handleiding zou komen.
Goed luisteren
De kerk riep daarop een werkgroep in het leven onder leiding van Theo Hettema. ‘De vrouw uit Drenthe vroeg zich af waarom zij dit allemaal op plaatselijk niveau heeft moeten uitzoeken. Daarom zijn we aan de slag gegaan om ook een landelijke liturgie te maken. De kerk is er immers voor iedereen’, zegt hij tegen de NOS.
De werkgroep wilde volgens Hettema goed luisteren en sprak voor het samenstellen van de liturgie onder anderen met mensen die transgender zijn en theologen. Een transgender presenteert zich aan de gemeente onder zijn of haar nieuwe naam. Daarna volgt er een zegen en een gebed.
Wisselende reacties
De aankondiging van de nieuwe liturgie riep in 2019 wisselende reacties op. ‘Sommige mensen zien het als erkenning, maar er zijn ook mensen die het moeilijk vinden. Dit kan zijn uit onwennigheid, geloofsovertuiging of omdat ze bijvoorbeeld zelf een kind hebben dat transgender is’, zegt Hettema.
In de teksten van de nieuwe liturgie is ook rekening gehouden met mensen die er moeite mee hebben. Het gaat dan om zinsneden als: ‘Wij bidden U om wie pijn hebben door deze transitie.’
Hettema vindt het nog moeilijk om in te schatten of de nieuwe liturgie zal leiden tot meer acceptatie van transgenders binnen de protestantse kerk. ‘Dat zal gevarieerd blijven. In sommige gemeenten speelt het niet en sommige gemeenten zijn er heel blij mee.’ De voorgangers hebben ook de mogelijkheid om er een persoonlijke draai aan te geven.
Eerste kerk
De Protestantse Kerk in Nederland is de eerste kerk die landelijk een tekst voor transgenders vastlegt. Hettema wijst er wel op dat er binnen de Anglicaanse Kerk ook al rituelen bestaan om de naamsverandering te zegenen.
Bron: NOS
The post Internationale Dag van de Transgenderrechten appeared first on Neo de Bono.com.
source https://neodebono.com/internationale-dag-van-de-transgenderrechten/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten